Close

Nieuwsbrief –TET 2022

TET – Vietnamees Nieuwjaar

1 februari 2022

het jaar van de tijger

In Vietnam hebben we het afgelopen jaar veel vrijheid gehad. De grenzen waren hermetisch afgesloten

Het belangrijkste feest in Vietnam is Tết Nguyên Đán, oftewel het Vietnamees Nieuwjaar (het is tegelijk met Chinees Nieuwjaar en hiervan afgeleid).

Het feest duurt 3 dagen lang, vooraf gegaan door een avondje  “oudjaar”. Een maand tevoren bereidt iedereen alvast het feest voor. Er wordt overal feest gevierd en er zijn drukke en gezellige markten. Overal zijn er speciale bloemenmarkten. De hele familie komt dan bij elkaar eten en het huis wordt mooi gemaakt. Iedereen spreekt naar elkaar goede wensen uit. Aan de voorouders worden bij een altaar offers gebracht. Kinderen krijgen cadeautjes en nieuwe kleren en niet te vergeten “Lucky money” “geluksgeld”, Lucky money is een mooi versierd rood zakje met geld daarin. De kinderen spreken dan een wens uit tegen hun voorouders en krijgen dan het zakje. Er wordt veel eten bereid. Op de tafel is het belangrijkste gerecht: “banh chung”, een soort pastei van vlees en bonen, gewikkeld in een bananenblad. Men steekt prachtig vuurwerk af en er zijn optochten met draken- en leeuwendansen. Vanwege corona kunnen mogelijk beperkende maatregelen worden genomen.

Aardig idee voor uw adoptiekind?

U heeft onlangs van uw adoptiekind per post een kerst- en nieuwjaarswens ontvangen. Misschien een aardig idee om, op uw beurt, uw Vietnamese adoptiezoon of -dochter in “Mai Am Tinh Hong” te verrassen met een “Happy TET kaart”. Zeker te weten dat hij of zij hier héél blij mee zal zijn. U kunt hier een gewone Nederlandse nieuwjaarskaart voor gebruiken en dan op de buiten- of binnenkant de tekst schrijven: Chùc Múng TET (gelukkig TET feest) Een korte eenvoudige wens in het Engels kan ook. Vergeet niet duidelijk uw naam  als afzender erbij te schrijven.

Brieven en kaarten naar Vietnam gaan altijd per priority wereld post; speciale postzegels (international 1) met  blauwe opdruk  priority wereld hiervoor zijn bij een postagentschap te koop. Vanaf 1 januari 2022 kost voor Vietnam een  priority wereld postzegel voor brieven tot 20 gram € 1,55; voor brieven van 20-50 gram zijn 2 zegels van € 1,55 nodig, voor 50-100 gr plakt u 3 zegels en voor 100-350 gr. 5 zegels.

Een priority brief of kaart naar Dong Ha (Vietnam) is ongeveer 3 weken onderweg; houd u daar met het versturen van uw kaart rekening mee.

doe uw kaart vóór 5 januari  2022 op de post en maak
lucky Tet money ook over vóór 5 januari 2022.

Bankrekening: NL92TRIO0781518555
t.n.v Stichting Kind onder Dak te Breda
onder vermelding van: zie onderstand oranje kader
Adres MATH
“Mai Am Tinh Hong”
attn. ……………………… (volledige naam van uw kind)
24, Nguyen Trung Truc
Khu pho 7 – Phuong 3
T.P Dong Ha
Tinh Quang Tri
Viet Nam
Lucky TET – money
De meeste adoptieouders doen ieder jaar met TET iets extra’s in de vorm van de overmaking van een extra geldbedrag waarmee de kinderen zelf iets kunnen kopen, bijvoorbeeld een mooie blouse of shirt om er met TET piekfijn uit te kunnen zien. Een eventueel geldbedrag
(€ 9,00 per kind is voldoende, maar meer mag) kunt u overmaken op bankrekening: NL92TRIO0781518555 t.n.v Stichting Kind onder Dak te Breda, onder vermelding van “TET…….*) 2021”

Wilt u ook iets extra’s doen voor de MATH staf, dan is de hoogte van het bedrag aan u, vermeld bij deze aparte overbooking dan wel: TET MATH staf 2021

*) naam van uw adoptiekind

TET zal “gevierd” moeten worden met veel beperkende maatregelen. De kinderen zitten al een hele tijd opgesloten in MATH. De MATH stafmedewerkers verdienen grote bewondering voor de wijze waarop zij de zorg en aandacht voor de kinderen draaiende hebben gehouden. Voor deze helden van overheidswege in Vietnam geen bonus. KoD wil voor hen en de kinderen daarom iets speciaals doen in de vorm van extra Lucky TET money.

Helpt u mee?

MATH kinderen
en MATH staf die in deze corona-tijd op hun tandvlees moeten lopen,
met hun TET-cadeau’s  op 12 februari 2021

Bent u een tijger?

Zij die geboren zijn onder dit teken , zijn levenslustig, onverschrokken, edel en krachtig. Zij zijn hartelijk, grootmoedig en heben een grote empathie met de medemens. Door hun rebelse aard trekt het avontuur hen aan. Dit leidt tot daadkracht en nodigt niet uit tot overleg.  Ze zijn optimistisch en sterven liever, dan hun idealen op te geven. Maar let op: de tijgers zijn solitaire dieren, die niet veel geven om gezelschap tijdens hun zoektochten. Hoewel ze kranig en energiek zijn, zijn het eigenlijk grote baby”s, waarvan het reusachtige ego ook wel eens opgepoetst moet worden.  Zij zijn onrustig en gemakkelijk. Ze nemen onbelangrijke kwesties nog wel eens hoog op. Jaloezie en bezitterigheid kunnen wel eens leiden tot een verkeerd oordeel. Ze kunnen roekeloos, oneerbiedig en rebels zijn, Vaak denken tijgers dat er regels zijn om gebroken te worden.

Jaren van de tijger  2022, 2010, 1998, 1986, 1974, 1962, 1950

Twee nieuwe MATH jongens wachten nog op adoptie

Nguyen Hoang ANH
geb. 17-09-2010
Nguyen Gia BAO
geb. 10-06-2009

Deze twee jongens zijn recentelijk in MATH komen wonen en hopen dat er adoptie-ouders zich melden om hen op weg te helpen naar een kindwaardige toekomst.

Voor meer informatie over de adoptie van deze MATH jongens en/of hun achtergrond, kunt u contact opnemen met Hans-Victor Selder, voorzitter KoD.
Telefoon: 076 541 99 77 / 06 30 25 93 68
e-mail: kindonderdak@live.nl

National teacher’s day in Vietnam

Op 20 november werd in Vietnam “National Teacher’s Day” gevierd Op deze dag zetten de leerlingen van de scholen in Vietnam hun leraren in het zonnetje. De leraren krijgen bloemen en er wordt voor hen gezongen

Mr. Manh, proficiat ter gelegenheid van
“National Teacher’s Day 2021”
Bong woonde van 2007 tot 2015 in MATH en bracht bloemen voor mr. Manh op 20 november

Mijnheer Manh, de directeur van MATH wordt door de MATH kinderen ook als leraar, leermeester gezien en daarom werd hij ook verblijd met bloemen op 20 november

Bong is  een mooie jongedame. Zij heeft de opleiding tot kapster gevolgd en werkt nu full time in een kapsalon in Dong Ha Omgerekend verdient Bong €120,- per maand en daarmee kan ze zichzelf redden in Vietnam. Bong gaat nog regelmatig bij MATH op bezoek.

Het bestuur van de stichting
“Kind onder Dak”
en de kinderen en medewerkers van
“Mai Am Tinh Hong”  wensen u
fijne kerstdagen en een gelukkig nieuwjaar

De  recente KoD nieuwsbrieven kunt u ook lezen op de website

www.kindonderdak.nl

Met vriendelijke groet,

namens het KoD bestuur,

Hans-Victor Selder, voorzitter