Close

Nieuwsbrief november 2021

1. Corona in Vietnam

Een van onze donateurs woont in Vietnam, in Ho Chi Minh City, het vroegere Saigon.
Zij schreef een verslag over de corona situatie in het land.

Het leek al voorbij…

In Vietnam hebben we het afgelopen jaar veel vrijheid gehad. De grenzen waren hermetisch afgesloten en corona werd buiten de deur gehouden. We zaten in een ‘gouden kooi’. We vierden Koningsdag met een groot feest en konden op reis waarheen we wilden in dit gigantisch grote en diverse land…. Tot drie maanden geleden: een corona-case dook op in het land en pogingen om verspreiding de kop in te drukken, mislukten. Nu is er een lockdown waarin het leger de straten bewaakt en voedsel uitdeelt aan wie het nodig heeft. Ongelooflijk.

Opgesloten tussen muren

We zitten nu midden in de strengste lockdown tot nu toe. Kort samengevat is de regel: ‘Stay where your are’. Je mag je huis niet uit. Ook niet voor boodschappen of om de hond uit te laten. Eenmaal per week mag je vijftien artikelen bestellen die vrouwen van de zogeheten Womens Union dan voor je gaan halen en thuis afleveren. Als je dat niet kunt betalen, komt het leger eten voor een week brengen. Overal zijn wegversperringen bemand door leger en politie. Je kunt je dus ook echt niet verplaatsen. Voor ons, in een huis met tuin en een goed gevulde koelkast, is het te doen. Maar veel mensen wonen met vier generaties in een piepklein huis zonder buitenruimte of keuken. En ze zijn echt doodsbang. Het is heel zwaar voor velen. Het maakt me verdrietig en gefrustreerd. Regels zijn onduidelijk, worden last minute verspreid en veranderen continue. Er is geen helder plan of uitzicht op versoepeling. De informatievoorziening is gebrekkig en weinig feitelijk, waardoor gezonde jonge mensen veel banger zijn voor het virus dan misschien nodig zou zijn. Uit Nederland hoor ik wel eens klachten over de communicatie daar. Maar die is in vergelijking met Vietnam zo ontzettend helder, transparant en planmatig. Dat zou hier zo fijn zijn!

Korte termijn denken blijkt rampzalig

Vietnam is eenland dat nog volop in ontwikkeling is.. Het mediane inkomen is ca EUR 200 per maand. Het grootste deel van de economie is informeel en sociale voorzieningen zijn er nauwelijks.


Niet gek dus dat gemikt is op het ‘buiten houden’ van het virus. Het gezondheidssysteem kan het niet aan om grote hoeveelheden zieken te hebben. Dat wilde men koste wat kost voorkomen en dat is lang goed gegaan. Er is alleen te laat voor de lange termijn actie genomen. Vaccins zijn nauwelijks ingekocht en dus is nog maar 2% van de bevolking volledig ingeënt. Men had ook gehoopt op een eigen ontwikkeld vaccin, maar dat is vooralsnog niet op de markt. Gelukkig komen er nu eindelijk wel veel vaccins binnen en gaat het vaccineren, zeker in de grote steden, hard.


De huidige situatie slaat diepe wonden in het land. Soms lijkt het alsof de remedie erger is dan de kwaal: miljoenen mensen verloren hun werk en hebben honger. Je hoort veel dat het doet denken aan de oorlog, die velen hier nog hebben meegemaakt. Van dichtbij hoorde ik dat een jonge vrouw aan corona stierf in het kraambed. Vaccineren was haar afgeraden en het is heel moeilijk om afstand te houden en hygiënemaatregelen te treffen in een overvolle kraamkliniek Kinderen zitten voor de zoveelste keer thuis van school. Miljoenen kinderen missen opgeteld al zeker een half jaar school.

hele wijken worden afgesloten
een corona controlepost

De staat bepaalt

Een van de dingen die ik als vrije Nederlandse het meest moeilijk vind, is het gebrek aan privacy en zeggenschap in dit centraal geleidde socialistische land. De Staat bepaalt wanneer en waar je getest moet worden en waar je heen moet als je in contact bent geweest met een F0 (term die ze hier gebruiken voor een besmet persoon). Tot voor kort werd je als F1 (iemand die in contact is geweest met een F0 … en zo verder) afgevoerd naar een centraal kamp. Nu zitten deze kampen ‘gelukkig’ te vol en mag je thuis blijven. Maar de dwingende manier van opereren, en hoe vanzelfsprekend de Vietnamezen dat vinden, is voor mij heel moeilijk.

Terugkomend op waarom ik hier dan verdrietig en gefrustreerd van word. Ik denk dat het vooral komt doordat het gebrek aan informatie en vrijheid ertoe leidt dat mensen heel bang zijn en er naar mijn idee draconische maatregelen opgelegd worden die niet het gewenste effect hebben. Als je mensen informeert, kun je gezamenlijk de pandemie te lijf gaan en kan ieder zelf bepalen hoe daar het best aan bij te dragen. De sfeer die ik nu voel is angstig, deprimerend en een beetje vijandig. En er is nog weinig licht aan het einde van de tunnel.

Even stil staan

Wij konden gelukkig nog even teren op een prachtige zomer in Nederland met een heerlijk weerzien van vrienden en familie zonder veel beperkingen. Maar voor de meeste mensen in Vietnam was het een zomer ‘achter slot en grendel’. Als je nou nog eens baalt van de corona regels of de communicatie in Nederland … denk dan eens aan dit verhaal. Jij kunt naar buiten wanneer je wilt, je ijskast is vol, als het nodig is staat er een IC bed voor je klaar, en als je het oneens bent met de regels mag je daarover protesteren. Hier wachten velen machteloos en angstig in de hoop dat ze morgen nog te eten hebben en niet ziek zijn.

2. Corona in MATH / Dong Ha

De corona pandemie situatie in Dong Ha is zeer gecompliceerd. De MATH kinderen kunnen nog steeds niet nar school. Ze moeten eigenlijk online lessen volgen, maar hebben geen smartphones of laptops en ondervinden daardoor veel problemen bij hun studie. Dat is voor veel kinderen in de stad niet anders. Door corona heeft MATH sinds april geen donateurs meer kunnen ontvangen om extra voedsel en andere benodigdheden te brengen of soms wat geld om spullen te kopen.
Op het ogenblik geldt er in Dong Ha een strenge lockdown. De mensen moeten minstens 14 dagen binnenshuis blijven. Het leger is ingezet om toezicht te houden en voedsel uit te delen. Gelukkig verkeren de MATH kinderen over het algemeen in redelijke gezondheid. Om in deze tijd voor de kinderen te zorgen, wordt er veel van de MATH staf gevergd.

Een ongewoon beeld: militairen patrouilleren in de straten om ervoor te zorgen dat de mensen binnenshuis blijven

Links:
Normaal vol met mensen; nu is de straat die naar de grote markt leidt uitgestorven

3. Wanneer gaan kinderen MATH verlaten?

In principe verlaat een kind MATH bij het bereiken van de leeftijd van 18 jaar. In bijzondere, persoonlijke gevallen kan het verblijf in MATH worden verlengd. MATH streeft er naar om kinderen ook eerder dan hun 18e jaar waar mogelijk met hun familie te herenigen. Dat komt soms voor als familieleden door verbeterde economische omstandigheden weer de zorg voor kinderen op zich kunnen nemen of er dringende familieomstandigheden zijn. MATH bekijkt in alle gevallen wél of het dan inderdaad verantwoord is om kinderen uit MATH weg te laten gaan. Waar mogelijk probeert MATH de “uithuizige” kinderen nog een tijdje te volgen, al of niet met behulp van andere instanties, zoals provinciale en plaatselijke Social Welfare.

Hong (links) is 18 geworden en gaat in Dong Ha op kamers en werk zoeken. Van haar adoptie-ouders heeft ze een startbedrag gehad.

Kiet (rechts) is ook18 geworden, heeft zijn High School diploma en is terug bij zijn familie in Dong Ha om mede voor zijn zieke moeder en oma te zorgen. In februari 2022 moet hij in militaire dienst

Kiet’s droom is om sportleraar te worden

Trung (links) is 20 jaar geworden en kon 2 jaar langer in MATH blijven wonen. Hij studeert nu aan de Universiteit in Hue-stad.

Minh (rechts) woont weer bij zijn ernstig zieke moeder en zal, voor en na schooltijd, mede voor haar gaan zorgen. Een toch wel zware taak voor een knul van amper 15 jaar oud.

4. Trots op adoptiezoon Trung

Trung kwam in 2008 als kleine jongen van 7 jaar in MATH wonen. Tot dan was de straat zijn domein. Hij ging niet naar school. Soms verkocht hij lootjes van de plaatselijke loterij om te prberen een centje te verdienen. Toen Trung in MATH kwam wonen, kon hij nog niet meteen naar school, hij werd eerst bijgespijkerd door vrijwilligers van de TTC ( Teachers Training College – PABO) Toen Trung eenmaal naar de reguliere school in Dong Ha kon gaan, ontpopte hij zich tot een ijverige leerling en… dat patroon heeft zich doorgezet. In juni van dit jaar behaalde Trung zijn High School diploma en deed met succes toelatingsexamen voor de HUL, de “Hue University of Law” waar hij nu economisch recht studeert. Vanwege corona moet dit voorlopig online gebeuren en om dat goed te kunnen doen, heeft Trung van zijn adoptievader een laptop gekregen. Bố hà lan – Nederlande pa, is trots op zijn Vietnamese adoptiezoon.

Trung bij aankomst in MATH in oktober 2008
Trung ontvangt zijn High School diploma in juni 2021
Trung pakt zijn nieuwe laptop uit

5. Verjaardagen

De afgelopen periode werden er zoals gebruikelijk weer verjaardagen van enkele MATH kinderen gevierd. Zij ontvingen een verjaardagskaart en/of een cadeautje van hun Nederlandse adoptieouders. Ook werd extra geld opgestuurd om een gezamenlijk aangepast verjaardagsfeest te vieren en samen lekker te eten.

Trinh showt zijn nieuwe T-shirt

Van harte gefeliciteerd met jullie verjaardag, Bao, Thao, Anh, Thinh, Nha, Ngan, Thi, Long Dat en Trinh

DAT is zijn nopjes met een pakje uit Nederland

Wilt u ter gelegenheid van de verjaardag van uw adoptiekind een bijdrage voor een cadeautje sturen dat zij of hij ter plekke kan uitzoeken en samen met de kinderen uit de groep een feestje laten vieren, dan kunt u een bedrag van € 15,- (meer mag) overmaken.

Vermeld dan AUB wel duidelijk: “verjaardag voor …. (naam van kind)”

verjaardagskalender MATH

1e  halfjaar 2022

01-02-2004Nguyễn Mạnh HOANG
26-02-2007Nguyễn Mạnh HAI
06-04-2007Le Hoai Khanh VAN
20-04-2005Nguyễn Văn THANH
15-05-2006Nguyen Thi THUY
10-06-2009Nguyen Gia BAO
20-06-2006Nguyen Tuan DUNG
21-06-2013Hoang Tuan TU

7.   Luong is vader geworden

Luong en Mai Truc

Tran Van LUONG heeft vanaf zijn 5e jaar in MATH gewoond; in totaal 13 jaar.

Begin dit jaar is hij getrouwd met zijn vriendin Mai Truc en op 4 november werd hun baby boy DANG geboren.

We wensen beiden veel geluk met hun zoontje.

het jonge gezin

8. De langgekoesterde wens gaat helaas nog niet in vervulling:

In de vorige nieuwsbrief kon u lezen……….

Een gezamenlijke knusse huiskamer waar je rustig een boek kunt lezen of samen een spelletje kunt doen of zo maar een beetje met elkaar de ervaringen van de afgelopen dag uitwisselen… dát staat al lang op de verlanglijst van de MATH kinderen. De kans om dit te realiseren diende zich aan door de donatie van een Nederlandse dame die o.a in Ho Chi Minh City, het vroegere Saigon, werkt en een NL webwinkel heeft in digitale fotolijsten. Heel bijzonder! Kijkt u nog maar eens op; www.kikienco.nl Hier leest u ook over voorgaande sociale activiteiten.

Helaas heeft corona roet in het eten gegooid. Werklieden mochten niet aan de slag en de prijs van bouwmaterialen was al heel snel met 50% gestegen. De haalbaarheid van de uitvoering van de plannen zal opnieuw bekeken moeten worden wanneer de corona situatie het weer toelaat.

9. vier nieuwe MATH kinderen; twee jongens wachten nog op adoptie

Nguyen Hoang ANH
geb. 17-09-2010
Nguyen Thi ThUY
geb. 15-05-2006
Pham Thi Kim THẢO
geb. 02-08-2007
Nguyen Gia BAO
geb. 10-06-2009

Deze twee meisjes en twee jongens zijn recentelijk in MATH komen wonen en hopen dat er adoptie-ouders zich melden om hen op weg te helpen naar een kindwaardige toekomst.

Thuy en Thao zijn inmiddels geadopteerd Voor meer informatie over de adoptie van MATH kinderen en/of hun achtergrond, kunt u contact opnemen met Hans-Victor Selder, voorzitter KoD.

Telefoon: 076 541 99 77 / 06 30 25 93 68

e-mail: kindonderdak@live.nl

10. Laptops/Chromebooks voor MATH studenten

laptops/chroombooks voor MATH

Door de lockdown in Dong Ha kunnen onder andere de High School studenten niet naar school en zouden online de lessen moeten volgen. MATH heeft helaas niet de beschikking over laptops of chromebooks. KoD wil MATH helpen om enkele chroombooks/laptops te kopen voor de High School studenten.

Helpt u mee?

11. Aanschaf van ventilators, waterkoelers, ledlampen en voeding

Een extra donatie maakte het mogelijk apparaten te kopen voor verkoeling in de bloedhete zomerperiode en de energieverslindende gloeilampen te vervangen door ledverlichting. Extra voedingsmiddelen konden worden ingeslagen met het oog op de corona lockdown.

12. Viert u feest?

Heeft u iets te vieren: uw verjaardag, huwelijksfeest of bedrijfsjubileum, laat dan de kinderen van MATH meedelen in uw feestvreugde.

Vraag eens een keer geen cadeaus voor uzelf, maar vraag uw familie, vrienden, kennissen, collega’s, club- en verenigingsgenoten om een donateursbon in te vullen en die aan u cadeau te doen of geld in een enveloppe in plaats van een cadeau. U kunt op uw feest natuurlijk ook flyertjes over de € 2,50 actie uitdelen. De flyertjes worden op e-mailverzoek graag toegestuurd: kindonderdak@live.nl

Op uw beurt geeft u zo de kinderen van MATH een mooi cadeau:  het  kunnen  blijven  wonen in  MATH totdat ze op eigen benen kunnen staan. Doen!

13. Never ending story

KoD blijft de nadruk leggen op de verantwoordelijkheid van de eigen Vietnamese maatschappij voor het welzijn van de Vietnamese kinderen in het algemeen en de MATH kinderen in het bijzonder. Helaas gooit de recente corona uitbraak in Dong Ha weer héél veel roet in het eten. De dagelijkse zorg voor de MATH kinderen zoals voeding, kleding, persoonlijke verzorging en onderwijs, worden betaald uit de bijdragen van de adoptie-ouders. Dan zijn we er echter nog niet. De kinderen moeten ook wonen in een gebouw dat onderhouden moet worden. De elektriciteit, waterrekening en verzekeringen moeten worden betaald. Voor de keuken is gas nodig om te kunnen koken. Het salaris van de MATH staf moet maandelijks worden betaald.

Voor al deze kosten is KoD/MATH afhankelijk van de bijdragen van donateurs die niet direct gebonden zijn aan een MATH kind. Het een kan écht niet zonder het ander! Ook in Vietnam stijgen jaarlijks de prijzen en KoD zou dat op kunnen vangen door meer donateurs te werven voor een bedrag van € 2,50 per maand (of een veelvoud daarvan).

U kunt deze flyertjes over de € 2,50 actie uitdelen aan familie, vrienden, bekenden, buurtbewoners  en collega’s. De flyertjes worden op e-mailverzoek graag toegestuurd: kindonderdak@live.nl

Zou het u lukken om een of meerdere donateurs te werven voor slechts € 2,50 per maand (of een veelvoud daarvan) ? € 2,50 is ongeveer de prijs van één pilsje in de kroeg! (helaas nu gesloten) Dat móet toch te doen zijn?

Een nobel motief om een MATH kind te adopteren of donateur van KoD te worden, toch?

KoD is een erkende ANBI (RSIN nr. 817987319) Een ANBI is een Algemeen Nut Beogende Instelling. Een instelling kan alleen een ANBI zijn, als ze zich voor minstens 90% inzet voor het algemeen nut. Giften aan een ANBI zijn aftrekbaar voor de belastingen. Interessant voor een bedrijf, maar ook voor particulieren, om KoD donateur te worden, toch?  

De MATH kinderen zijn er vroeg bij:

zij hebben hun Kerst- en Nieuwjaars-wensen al per verzamelpost naar KoD opgestuurd.

In de loop van december valt de kaart van uw adoptiekind bij u op de deurmat’.

TET, het Vietnamese Nieuwjaar valt in 2022 op 1 februari. De jaarlijkse TET- nieuwsbrief ontvangt u in de 2e week van december

TET, het Vietnamese Nieuwjaar, luidt op 1 februari 2022 het jaar van de tijger in. De Tijger is een zelfstandig en sterk persoon.. Zij die geboren zijn onder dit teken, zijn levenslustig, onverschrokken, edel en krachtig. Zij zijn hartelijk, grootmoedig en hebben een grote empathie met de medemens Mensen uit 1914, 1926, 1938, 1950, 1962, 1974, 1986, 1998 en 2010 zijn tijgers.

Heeft u MATH al gevonden op facebook?

MATH facebook is in de Vietnamese taal, maar foto’s spreken vaak voor zich.

www.kindonderdak.nl

Met vriendelijke groet,

namens het KoD bestuur,

Hans-Victor Selder, voorzitter