Close

Nieuwsbrief mei 2023

Op zaterdag 29 april hebben de Stichting “Kind onder Dak” en “Mai Am Tinh Hong” fysiek afscheid van elkaar genomen.

Wat betekent dat voor  adoptie-ouders en donateurs?

lees A.U.B de belangrijke informatie op pag. 9

Voorzitter KoD op bezoek bij Mai Am Tinh Hong

Tijdens zijn vakantie in Vietnam heeft Hans-Victor Selder, voorzitter van KoD,  op 29 april een bezoek gebracht aan Mai Am Tinh Hong (MATH)  en  namens het KoD Bestuur, de adoptie-ouders en donateurs fysiek afscheid genomen van MATH.

Na 25 jaar gaat MATH zelfstandig verder met ondersteuning van de provinciale en lokale  Vietnamese overheid én Vietnamese donateurs. De taak van KoD zit erop na 25 jaar intensief met MATH verbonden zijn geweest.

Een andere opzet van MATH

Op initiatief van KoD  heeft in augustus 2022 een rondetafelconferentie plaatsgevonden tussen MATH en lokale en provinciale bestuursautoriteiten . Het geheel stond onder leiding van Mevrouw Huyen, de vorige ambassadeur van Vietnam in Nederland, als afgevaardigde van de regering in Hanoi. Dit heeft  geleid tot de beslissing dat MATH binnen 2 jaar geheel onafhankelijk moet zijn van de KoD (buitenlandse)  ondersteuning.  Vietnam zelf verantwoordelijk voor de  eigen  kinderen! Geleidelijk wil MATH zich omvormen tot een crisiscentrum waar kinderen in nood voor een bepaalde periode kunnen worden opgevangen en begeleid naar een meer bestendige situatie. Dat kan zijn: weer terug naar de gezinssituatie als daar de problemen kunnen worden opgelost door bijvoorbeeld maatschappelijk werk of een gastgezin of een residentieële instelling voor jeugdzorg.

Voor de  kinderen die nu nog in MATH verblijven en de komende tijd  nog geen 18 jaar worden, wordt geleidelijk gekeken naar een passende oplossing. Het onderzoeken van de mogelijkheid tot gezins- of familiehereniging zal worden geintensiveerd. Misschien dat ook het vinden van een liefdevol gastgezin een optie is. De wens van het kind staat hierbij centraal. Het zal echter niet gebeuren dat een huidig MATH kind op straat komt te staan of in een ongunstige of ongewenste situatie terecht komt. Voor al deze kinderen zal zorg, begeleiding en opleiding gewaarborgd blijven; daar is iedereen het over eens. Geen enkel kind zal tegen zijn of haar wil MATH moeten verlaten.

KoD heft de afgelopen maanden  in overleg met MATH bekeken en afgesproken  op welke wijze KoD MATH financieel nog kan ondersteunen om vanaf 1 september 2023 en het jaar 2024 de MATH transitie mogelijk te maken en soepel te doen verlopen. Veel zal uiteraard afhangen van de huidige financiële positie van KoD  U heeft ons hierbij geholpen door uw bijdrage te continueren met als resultaat dat KoD in staat zal zijn de MATH transitie financieel te ondersteunen.

Hans-Victor Selder, KoD voorzitter’ ontvangt onderscheiding

MATH had op 29 april alles uit de kast gehaald om van het afscheid een mooie ceremonie te maken, samen met de VUFO (Vietnamese Union of Friendship Organazations) en provincie- en stadsbestuur

De medaille  voor “Peace and Friendship among Nations “ de hoogste erkenning door VUFO, gedurende de ceremonie in  “Mai Am Tinh Hong” in Dong Ha op  Zaterdag  29 april  2023

De voorzitter van de provinciale UBND (People’s Committee = provinciebestuur van de provincie Quang Tri) spelt de medaille op en benadrukt dat in de persoon van de KoD voorzitter het KoD Bestuur, de adoptie-ouders en donateurs deel uit maken van de eer.

Rechts: mr. Manh, de MATH directeur blikt terug op 25 jaar samenwerking. Links: Lan Anh, bewoonstertje van MATH noemt vooral de rol van de adoptie-ouders en bedankt hen voor hun ondersteuning en betrokkenheid.

Toespraak van de KoD voorzitter

Dear mr. Chairman of UBND, representatives of Dong Ha city and other organizations, management and staff of Mai Am Tinh Hong, beloved MATH children, our two KoD representations in Viet Nam.

Dear friends, I am very  honored with the Medal for Peace and Friendship among nations of Vietnam Union of Friendship Organization ( VUFO )I have just received. Actually, I should be able to multiply this award in a large number. Although I am the chairman of KoD, without my fellow board members, especially the present treasurer, adoptive parents, donors and support from my home front, I could never do this work properly for the past 25 years. I would like to express my admiration for the management and staff of MATH for the caring and loving way in which they have taken care of the children who have lived and still live in MATH over the years.

 I stand here with two hearts: a joyful heart to see you again after that difficult covid period and a sad heart because today I have to say goodbye on behalf of KoD. After 25 years MATH will continue without KoD; MATH will now stand on its own two feet. You should be able to do that if you recently turned 25 years old.                      

As we agreed, KoD will stop all fundraising activities on 1st of September this year. The system of adoptive parents will also come to an end then. Financially, KoD will not let MATH down abruptly and in 2023 and 2024 we will continue to contribute to anable MATH’s smooth transition to another concept.

I look back with joy on all those wonderful years of fruitful and friendly cooperation with MATH.

Dear mr. Manh, dear staff members, beloved children, dear friends all present here, on behalf of the KoD board, adoptive parents and donors, I wish you all the best for the future. Keep loving each other and keep taking care of each other. Support each other on the road to independence.

Good bye and may be: “see you again”

Hans-Victor Selder overhandigt aan mr. Manh een gedenkplaquette namens het KoD Bestuur, de adoptie-ouders en donateurs ter herinnering aan de jarenlange samenwerking

KoD en MATH
25 jaar zorgzaam en liefdevol partnerschap

Voor alle aanwezigen was er een aardigheidje in de vorm van een sleutelhanger met Nederlandse  klompjes  met een uitleg over  “de klomp” in het Vietnamees

De voorzitter van de UBND (links) en de vertegenwoordigster van VUFO (rechts) doneerden tevens  diverse pakketten voedingsmiddelen voor de MATH kinderen

Ik draag de medaillePeace and Friendship among Nations “ op aan mijn echtgenoot die mij 25 jaar onvoorwaardelijk heeft gesteund bij mijn KoD werk, aan mijn goede vriend de KoD penningmeester, mijn steun en toeverlaat, aan de stafmedewerkers van MATH voor hun niet aflatende liefdevolle zorg voor de kinderen, aan de adoptie-ouders uit verleden en heden voor hun betrokkenheid bij het wel en wee van hun adopie-kinderen,aan alle KoD donateurs voor hun jarenlange financiële ondersteuning en aan de KoD webmaster voor zijn belangeloze inzet de KoD site steeds te actualiseren.

Adoptie-ouder op bezoek bij MATH

Tijdens mijn reis door Vietnam, maakte ik een tussenstop in de stad Dong Ha, in de midden-Vietnamese provincie Quang Tri  en heb daar een bezoek gebracht aan  Mai Am Tinh Hong (MATH).

Hieronder een weergave van de  gesprekken die ik had met Nguyen Van Thanh, Nguyen Thi Lan Anh en Nguyen Manh Hai : hun verhalen.

Thanh

Thanh is een nu 17-jarige jongen die al vanaf zijn 5e jaar in MATH woont. Hij studeert nu aan de “High School”, grade 12, zijn laatste jaar!

Zijn droom is om beroepsdanser te worden. Hij is nu al volop actief om zichzelf hierin te ontwikkelen. Al van jongs af aan danst Thanh. Als hij muziek hoort wil hij bewegen en dansen, hij houdt van alle stijlen, hiphop, jazz, stijldansen en bewegen op Aziatische muziek.

Hij leert het zich zelf aan door op YouTube en TikTok filmpjes te bekijken. Daarna laat hij de muziek op zich inwerken en gaat bewegen vanuit zijn emotie. Al zijn vrije tijd besteedt hij aan dansen. Niet alleen voor zichzelf. Hij is inmiddels zo ervaren, dat hij soms uitgenodigd wordt om op een bruiloft of een ander feest te dansen, met een groep of als solist.

Hij danst ook in een groep onder begeleiding van een instructeur, maar soms geeft hij zelf les aan de groep.

Hij heeft een kleine radio met speaker die hij daarvoor gebruikt. Ook de andere kinderen van MATH betrekt hij bij zijn passie. De danskleding wordt geleend of gehuurd. Het geld dat hij met dansen verdient, mag hij zelf houden, hij geeft het onder andere uit aan zijn 2e passie: schoenen, aan schoolspullen  of soms aan de begeleiders van MATH.

Thanh (1e van links) danst ook in een groep

Voor een jongen is het gemakkelijker om professioneel danser te worden dan voor een meisje vertelt hij, vandaar dat hij zijn toekomst als professioneel danser met vertrouwen tegemoet ziet.                                                                                                        

Volgend jaar vertrekt hij naar Ho Chi Minh City (Saigon) in de hoop toegelaten te worden tot een dansopleiding. Hij heeft hier alle vertrouwen in.

Inmiddels heeft hij een pagina op Facebook en Instagram met meer dan 3346 volgers. Zij geven hem positieve feedback hetgeen hem stimuleert om hiermee verder te gaan.

Hij vertelt dat hij als 5-jarig jongetje onzeker en angstig was toen hij in MATH aankwam, maar nu dankzij de school en begeleiding vanuit MATH een stabiele jongeman is geworden. Hij geeft zijn leven het rapportcijfer 8.

Natuurlijk heb ik hem zien dansen en hierop kan ik maar één ding zeggen: “wow, wow, wow” wat een kanjer en wat een emotie legt hij in zijn dans, ongelofelijk wat een talent!!!

Super mooi om te horen dat hij hiermee zijn droom gaat realiseren en zijn toekomst nu, dankzij zijn verblijf in MATH, met vertrouwen tegemoet ziet.

Lan Anh

Lan Anh kwam als 8 jarig meisje naar MATH en  is nu 12 jaar. Zij zit op de “Secondaty School” grade 6, houdt van wiskunde en rekenen. Lan Anh leert al vanaf haar 8e jaar Engels en kan zich hierin redelijk verstaanbaar maken, maar is te verlegen om het nu in de praktijk te brengen. Ze deelt haar kamer met nog 3 meisjes. In de ochtend staan ze om 06.00 op en gaan na het ontbijt naar school  Ze zit in de ochtendgroep hetgeen betekent dat ze om 14.00 vrij  is.  Ze maakt graag haar huiswerk, het liefst op de computer. Ze helpt de andere kinderen graag met hun huiswerk, want deze jongedame wil namelijk lerares worden.

Rechts: Lan Anh met haar chique schoenen die ze voor haar verjaardag van haar Nederlandse adoptie-ouders heeft mogen kopen

Na het huiswerk is het klussen geblazen. De kinderen wassen zelf hun eigen kleding en de meisjes helpen daarbij vaak de wat jongere kinderen. Ze moeten zelf hun kamer netjes en schoon houden en soms helpen het terrein aan te vegen of te tuinieren. Als hobby heeft ze badminton en volleybal spelen met  de andere kinderen.

Ze vindt het heerlijk om hier in MATH zowel broertjes als zusjes te hebben en ze gaan allemaal goed met elkaar om. Voor haar verblijf in MATH wil zij het rapportcijfer 10 geven. Lan Anh vertelt verder dat ze haar adoptie-ouders in Nederland, de school en de begeleiders van MATH dankbaar is voor de mogelijkheid zich te kunnen ontwikkelen. Ze ziet haar toekomst nu met vertrouwen tegemoet.

Hai

Hai  is een wat verlegen, jongen. Hij verblijft vanaf zijn 6e jaar in MATH en is nu inmiddels 16 jaar Hij zit  in het laatste jaar van de “Secondary School”, grade 9.  Wat hij wil worden weet hij zelf nog niet. Om 06.00 uur staat hij op, wassen, tanden poetsen en voor het eten zorgen van de andere 4 kinderen van zijn  kamer. Hai is de kameroudste, ieder heeft zijn eigen bed en kast.

De MATH-kok maakt het eten, maar Hai draagt er zorg voor om dit onder zijn kamergenoten te verdelen. Daarna ruimen ze gezamenlijk alles netjes op. Hij gaat te voet naar school en vindt dit niet erg, het is maar 20 min lopen. Na schooltijd maakt hij zijn huiswerk en verricht verdere taken, zoals alle andere kinderen in MATH.

Als hobby heeft hij volleybal en fitness.  Hij heeft zijn halters zelf gemaakt en oefent hier elke dag mee.

Hai wil graag sterke spieren krijgen en een stevige biceps. Hij heeft zijn halters zelf gemaakt van blikjes, gevuld met metalen kogeltjes die hij bij een metaalbedrijf in de buurt heeft gekregen.

Ook vertelt Hai me blij te zijn om in  MATH te kunnen wonen. Hij geeft zijn verblijf het rapportcijfer 9.

Hij is dankbaar om zich  te kunnen ontwikkelen tot  wie hij nu is. Nog wel verlegen, maar stabiel en ook hij ziet zijn toekomst met vertrouwen tegemoet, al weet hij nog steeds niet wat hij wil worden: leraar of sportinstructeur of …..?

Voor mij was het een super ervaring Thanh, Lan Anh en Hai te mogen ontmoeten en hun eigen verhaal te horen..Fantastisch !!!

Ngan gaat MATH verlaten

Pham Thi Thanh gaat MATH in juli verlaten en gaat studeren aan de economische faculteit van de universiteit van Hue City. Weer een succesvolle MATH jongedame  op weg naar een goede toekomst, dankzij de begeleiding van MATH; de ondersteuning van adoptie-ouders en donateurs  uit Nederland

MATH heeft in 25 jaar tijd voor vele kinderen hét verschil gemaakt
en daar zijn we beretrots op.

Hoe verder met KoD vanaf nu?

Tijdpad

per 1 juni 2023Er worden geen nieuwe activiteiten meer ondernomen en lopende activiteiten worden afgebouwd  Er verschijnt geen volgende nieuwsbrief meer.
  
per 1 juni 2023Er zijn geen MATH kinderen meer die voor adoptie in aanmerking komen
  
van 01-06 tot 01-09-2023Afbouwen van de fondsenwervende activiteiten adoptie-ouders en donateurs beëindigen hun bijdragen uiterlijk 1 september. Denk aan uw automatische overschrijving; stop die met ingang van 1 september
  
01-09-2023KoD gaat in sluimerstand. De Triodos Bankrekening blijft in ieder geval nog gehandhaafd t/m 31 december 2024. Alle donaties die onverhoopt nog binnenkomen ná 1 september zullen uiteraard ten goede komen aan MATH
  
januari 2024Het finaciële jaarverslag van KoD over 2023 verschijnt op de website: www.kindonderdak.nl.
  
januari 2025Het finaciële jaarverslag van KoD over 2024 verschijnt op de website: www.kindonderdak.nl.
  
eind januari 2025De Stichting “Kind onder Dak” wordt formeel opgeheven.

Bel met

Hans-Victor Selder, voorzitter

tel: 06 30 25 93 68

Héél hartelijk dank, jullie allemaal  die KoD en MATH een goed hart hebben toegedragen en voor vele kinderen hét verschil gemaakt hebben

Certificaat VUFO
Certificaat provincie- bestuur Quang Tri
Certificaat stadsbestuur
Dong Ha

Ik deel graag de  certificaten van waardering van de Viet Nam Union of Friendship Organizations (VUFO), het provinciebestuur van Quang Tri Province en het stadsbestuur van Dong Ha City met  jullie allemaal. Nogmaals: héél veel dank!

Het motto van de MATH staf: always smile, always be gentle, always listen, always help.  

Hopelijk heeft de 25-jarige samenwerking tussen KoD en MATH ook een kleine  bijdrage geleverd aan wederzijds begrip tussen beide landen.


www.kindonderdak.nl

Breda, 25 mei 2023

namens het KoD bestuur,

Hans-Victor Selder, voorzitter